5 trends om in 2016 de slag om de consument te winnen

5 trends om in 2016 de slag om de consument te winnen
0
0
7344

Laat klanten bewijzen dat ze bij jouw merk willen horen. Kies nieuwe kanalen omdat ze van toegevoegde waarde zijn, niet omdat ze nieuw zijn. Laat zien dat je begaan bent met je eigen werknemers. Speel in op de verwachte hype rond kunstmatige intelligentie (AI), maar alleen als je klanten er voordeel van hebben. En laat ze vanuit een ander perspectief naar je merk kijken. Dat zijn de vijf belangrijkste trends op consumentengebied die TrendWatching.com schetst voor 2016.

 
Met zijn overzicht wijkt TrendWatching af van diverse economische, sociale of technologische bespiegelingen voor het nieuwe jaar. Het richt zich vooral innovatieve ontwikkelingen die inspelen op de belangrijkste behoeftes van consumenten. Die insteek biedt de meeste kansen voor mediabedrijven en marketeers. Op die manier leiden de trends tot nieuwe producten, diensten en campagnes die eruit zullen springen en aanslaan bij de consument, stelt TrendWatching.

 
1: Status testen
In welvarende samenlevingen als de onze draait het tegenwoordig vooral om status. De zoektocht naar status bepaalt veel van wat consumenten doen, of ze dat nu willen toegeven of niet. Waar ze in 2016 vooral behoefte aan hebben is exclusiviteit.

Eerder melden we al dat de verhouding tussen klant en merk gaat veranderen. Komend jaar zullen we vaker zien dat klanten zich gaan bewijzen tegenover merken. Om erbij te horen. Bij een merk dat hun status geeft en in hun behoeftes voorziet. Dat is waar de status testen een belangrijke rol in spelen. Met die testen geven merken hun klanten de gelegenheid hun vaardigheden, creativiteit en goede smaak te bewijzen. En niet belangrijk: toe te treden tot een exclusieve community.

Een mooi voorbeeld is de test die spijkerbroekenmerk Lee eind vorig jaar in 32 Chinese steden lanceerde. Om een nieuwe collectie warmtevasthoudende spijkerbroeken te introduceren stuurde Lee consumenten de kou in. Gevolgd door een warmte tracerende app en door QR codes in de stad te scannen, konden ze punten verzamelen voor spijkerproducten en exclusieve events.

Exclusief is ook Bar 1930 in Milaan. De bar voert een strikt deurbeleid en verzon een

exclusieve manier om dat digitaal kenbaar te maken. Op Tinder werd een profiel aangemaakt van een vrouw uit 1930 die mannen vroeg haar het hof te maken ‘zoals dat vroeger gebeurde’ en zich ‘als een heer te gedragen’. Binnen een week had het profiel 4000 matches. Uiteindelijk mocht echter maar één winnaar naar binnen.

Het is hierbij zaak de testen niet te gemakkelijk te maken. Hoe moeilijker de test, hoe groter de kans om een community van gelijkgestemden rond je merk te verzamelen.

 
2: Op de juiste plek op de juiste plaats
Met de huidige technologische ontwikkelingen is het bijna onmogelijk om als merk op alle kanalen continue aanwezig te zijn. Toch beginnen veel vergaderingen nog steeds met een brainstormsessie rond de vraag: hoe kunnen we (vul in: het nieuwste, opkomende, wereldwijde, live-streaming, sociaal platform) gebruiken in onze campagne?

Sommige merken blijven in 2016 die strategie volgen. Ze blijven focussen op technologie in plaats van wat klanten en consumenten willen. Slimme merken focussen op een slimmere formule: gebruik de juiste content op de juiste plaats. Oftewel: gebruik innovatieve kanalen waarvoor ze geschikt zijn. Dat is volgens TrendWatching contextuele alomtegenwoordigheid. Of met een makkelijker woord: zinvolle aanwezigheid

Een mooi voorbeeld daarvan is hoe het Spaanse Telefonica Research de technologie gebruikt waarbij mensen via hun smartphone hun locatie prijsgeven. Samen met de Universiteit van Stuttgart presenteerde het bedrijf een onderzoek dat aantoont dat de telecomprovider aan de activiteit van een smartphonegebruiker kan aflezen of iemand zich verveelt of niet. En dat met een nauwkeurigheid van 83 procent. Mensen die zich verveelden kregen op die momenten via Buzzfeed aanbevolen content toegestuurd en bleken meer geneigd om die te lezen.

De vragen die merken zich steeds zouden moeten stellen zijn dus: waarom zouden mijn klanten willen dat ik dit kanaal gebruik? En voor welke nieuwe content is het zinvol?

 
3: Wees goed voor je eigen personeel
Ook in 2016 vervolgen merken hun queeste naar duurzaam en ethisch verantwoord ondernemen. Ook al werd de consument in 2015 geconfronteerd met de sjoemelsoftware van VW, de corruptie binnen de FIFA, Nestlé’s slavenarbeid in Thailand en bedorven vlees in China.  Nu consumenten niet alleen bezorgd zijn om kwetsbare werknemers in ontwikkelingslanden, maar zich ook druk maken om ontslagen en ongelijkheid in de rijke landen, doen merken er goed aan naar hun eigen bedrijf te kijken. Wie zijn eigen personeel steunt, krijgt de steun van de consument.

Zo stelde de Zuidoost-Aziatische app GrabTaxi afgelopen jaar het GrabLife fonds in voor zijn chauffeurs in Thailand en Singapore. Het bedrijf stort daar 14 procent van de tarieven in en werknemers krijgen hieruit inkomensbescherming, bijstand en een levensverzekering. Ook worden er Engelse les en andere cursussen uit betaald.

Flipkart – het Amazon uit India – gaf zijn stafleden een eenmalige bijdrage die alle kosten van het adopteren van een kind dekt. Intel maakte bekend dat het 300 miljoen dollar investeert om in 2020 een representatief aandeel vrouwen en minderheden in zijn personeelsbestand te krijgen. Dat is in de technologie-industrie nog lang niet het geval.

De vraag die merken zich moeten stellen is: met welk deel van jouw interne bedrijfscultuur zou je op een billboard reclame maken?

 
4: Gebruik de AI-hype ten voordele van je klanten
Vanwege de snelle technologische ontwikkelingen worden klanten steeds veeleisender. Grote merken als Toyota en IBM schreeuwen van de daken dat kustmatige intelligentie (AI) binnen handbereik is. Dat zorgt voor een hype. Daarom zullen in 2016 steeds meer consumenten van hun merk eisen dat het AI toepast om slimme diensten en producten aan te bieden die hun leven makkelijker maken en tijd en geld besparen. De kunst is om technologie zo te gebruiken dat het oplossingen aandraagt voor klanten.

Een mooi voorbeeld daarvan is de Zweedse treinmaatschappij Stockholmståg, die een algoritme heeft laten ontwikkelen dat met gebruik van big data vertragingen op het spoor twee uur van te voren kan voorspellen. Dat geeft de verkeersleiding de kans hierop te anticiperen. Reizigers worden met een app gewaarschuwd.

De Amerikaanse e-mailpluggin Paribus speurt automatisch het internet af om te controleren of merken als Walmart, Amazon en Best Buy hun laagste prijsgaranties nakomen. Het stuurt de winkelier automatisch een e-mail als het product ergens anders toch goedkoper is en vraagt namens de klant geld terug.

 
5: Laat klant vanuit een ander perspectief kijken
Vooral traditionele merken kampen met de vraag of consumenten nog wel de waarde zien van hun merk of product. Om nieuwe waardering te oogsten is het nodig hen daar op een speelse manier vanuit een ander perspectief naar te laten kijken.

Zo lanceerde Stockpile eind vorig jaar cadeaubonnen waarmee ontvangers aandelen kunnen kopen van bedrijven op de beurs van New York. Zelfs kinderen deden er aan mee. Hiermee veranderen het bedrijf zowel het perspectief op de cadeaubon als op het kopen van aandelen.

Een ander voorbeeld is de campagne die Transavia vorig jaar voerde in Parijs. Daarbij verkocht de budgetmaatschappij tickets in metrostations, kiosken en snoepautomaten in de vorm van zakken chips, snoep en gezondheidsrepen. Met de code op de verpakking konden klanten hun vlucht boeken. Zo werd de waarde van een vliegticket gekoppeld aan iets simpels als genotsaankopen.

De conclusie van TrendWatching: Als je klanten een vliegticket kunt laten kopen alsof het om een zak chips gaat, is alles mogelijk.
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft