Social brandscaping: de campagne van de toekomst

Social brandscaping: de campagne van de toekomst
0
0
3024

Je bierblikje als gratis ov-bewijs gebruiken of een picknickkleed dat tegelijkertijd ook als afvalzak functioneert: twee mooie voorbeelden van de nieuwe trend social brandscaping.

 
Cleanpicnic
Als je social brandscaping googlet, kom je uit bij psCity; het nieuwe projectbureau dat merken, steden en burgers met elkaar verbindt en samen creatieve oplossingen ontwikkelt voor maatschappelijke problemen. Wat is het? Directeur Thijs Verheugen vertelt: ,,De term social brandscaping hebben we zelf bedacht, geïnspireerd door het boek Brandscaping van marketeer Andrew Davis. Hij vertelt in zijn boek over de samenwerking van merken uit verschillende sectoren en de succesverhalen die daaruit voortkomen. Dat deed mij meteen denken aan ons eigen succesverhaal met CleanPicnic; het picknickkleedje dat ook te gebruiken is als afvalzak en gratis in verschillende parken wordt verspreid om zo de vuilnisoverlast op die plekken tegen te gaan. Dit project heb ik een aantal jaar geleden met Twan van Dommelen opgezet en staat aan de basis voor de lancering van psCity vanuit Posterscope; het communicatiebureau waar we, in samenwerking met mediabureaus als Head To Head, advies geven aan merken over communicatie in openbare ruimtes.”

 
Partners van de stad
Cleanpicnic bleek een succes en wordt ieder jaar door verschillende parken in Nederland herhaald. Deze ervaring smaakte naar meer voor Verheugen: ,,Bij Posterscope merkten we dat er behoefte is vanuit merken om zich op een sociale manier te presenteren. En door Cleanpicnic wisten we dat de gemeente ervoor openstaat om samen te werken met burgers en bedrijven om zo maatschappelijke problemen samen op te lossen. Zo kwamen we op het idee voor psCity, vrij vertaald: partners van de stad. We werken nauw samen met de gemeente Amsterdam en signaleren met haar maatschappelijke problemen in de stad. We koppelen hier merken aan en bedenken samen een format voor een mooie oplossing waarbij we de burgers en lokale ondernemers zoveel mogelijk betrekken. De afgelopen maanden hebben we samen met de stad Amsterdam gewerkt aan verschillende projecten om de basis te leggen voor Social Brandscaping projecten rondom het Vondelpark en het Museumplein.”

 
Sportroute
Eén van die projecten is de ontlasting van de extreme drukte, mede veroorzaakt door sporters, in het Vondelpark. ,,We zijn nu bezig met Stadsdeel Zuid en diverse merken om een sportroute te ontwikkelen die ervoor zorgt dat de doorstroom naar het Rembrandtpark verbetert. Verder werken we aan een project voor het Museumplein. Daar hebben we samen met PlacemakingPlus een placegame gehouden met de stad, bedrijven en burgers om te onderzoeken hoe we het plein nog aantrekkelijker kunnen maken,” vertelt Verheugen.

 
OV-biertje
In Nederland is Verheugen de eerste die zich met marketing en communicatie stort op private en publieke samenwerkingen. In het buitenland wordt het al gedaan. Zo zie je in Brazilië het initiatief van biermerk Antarctica dat een bierblikje ontwikkelde waarmee je gratis met het openbaar vervoer kunt. Met The Beer Turnstile, toegangspoorten die lege bierblikjes kunnen scannen, hoopten ze ervoor te zorgen dat feestgangers tijdens carnaval niet met de auto zouden gaan. Verheugen: ,,Een ander mooi voorbeeld is de Samsung Safety Truck in Zuid-Amerika, die het hoge aantal verkeersongelukken door inhalen probeert tegen te gaan. Door de videobeelden op de achterkant van de vrachtwagen ziet de automobilist of er een tegenligger aankomt en weet hij wanneer het veilig is om in te halen. En Volvo ontwikkelde de Volvo Life Paint: een transparante spray die ervoor zorgt dat je jas wit wordt, zodra je in het donker fietst. Zo ben je goed zichtbaar voor alle automobilisten. Mooi om te zien dat deze merken aan de veiligheid van de burgers denken.”

 
Niet alleen mvo
Het ‘geheim’ van het succes van social brandscaping is niet alleen het sociale aspect, maar ook het marketing en communicatie aspect. Wat het voor een sociaal en bedrijfsmatig effect heeft voor een merk. Unilever liet in 2015 met harde cijfers zien dat maatschappelijk bijdragen goed is voor de omzet. Het is dus zaak om maatschappelijk verantwoord ondernemen te implementeren binnen de gehele bedrijfsvoering. Dat vergroot de mogelijkheid om serieus bij te dragen aan een betere wereld en het bedrijfsresultaat te verbeteren. ,,Daarom benaderen wij alles vanuit de marketing & communicatie hoek,” aldus Verheugen.

,,Bij het woord social denkt iedereen tegenwoordig aan social media en niet aan de ware betekenis van het woord, namelijk maatschappelijk. Social media vraagt wat mij betreft om sociale oftewel maatschappelijke boodschappen en niet om het delen van commerciele boodschappen. Uiteindelijk gaat het erom dat social brandscaping projecten en daarbij het merk echt concreet het leven van mensen verbeteren, zodat zij daar met de rest van de wereld over gaan praten. Met als belangrijkste voorwaarde: Iedereen doet mee, draagt bij en wordt er beter van: merken, steden en burgers.”
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft