Juiste muziek in winkel beïnvloedt koopgedrag

Juiste muziek in winkel beïnvloedt koopgedrag
14878

De old school truc met de geur van gebakken appeltaart blijkt niet de enige remedie om klanten naar je winkel te trekken. In Londen deed kledingmerk Harvey Nichols een onderzoek en ontdekte dat klanten langer in de winkel blijven hangen en meer kopen als de juiste muziek gedraaid wordt.

 
We zijn het tijdperk allang voorbij waarin je muziek van de populairste radiozenders bij grote winkelketens uit de boxen hoort knallen. Met muziekstreamingdiensten hebben de meesten inmiddels een playlist waardoor je als klant tijdens het shoppen niet wordt lastig gevallen door het gezwets van een radio dj. Maar het kan nog een stapje verder: er zijn inmiddels verschillende muziek consultancy bedrijven die je als merk kunt inhuren om de perfecte shopping playlist samen te stellen.

 
Consument wil experience
Zo is Britse retailer Harvey Nichols de afgelopen anderhalf jaar een samenwerking aangegaan met muziek consultancy bedrijf Music Concierge om speciale op maat gemaakte playlists samen te stellen. De marketing en creative director Shadi Halliwell legt uit aan de BBC: ,,We realiseerden ons dat het bezoek van de consument steeds meer afhangt van de ervaring in de winkel. Als je die experience in de winkel niet wil, shop je wel online.”

Maar dan moet je nog wel weten hoe je die geweldige winkelervaring realiseert. Zo kwam het bedrijf bij Music Concierge uit. Halliwell: ,,Uit onze research bleek dat de juiste visuele sfeer en de perfecte muziek samen ervoor zorgen dat de klanten langer in de winkel blijven. En des te langer ze in de winkel blijven, des te groter de kans dat ze ook tot koop van een product overgaan.”

 
Passend bij profiel
Harvey Nichols is niet de enige die met een bedrijf als Music Concierge in zee gaat. Ook spa’s, hotels en restaurants zijn op zoek naar die ultieme playlist. Eén van de belangrijkste startpunten hierbij is het doorspreken van het profiel van je eigen merk of bedrijf. Wat wil je uitstralen? Zo heeft Halliwell het ook aangepakt. ,,We zijn een Brits merk en we staan bekend om onze samenwerking en support voor opkomend talent in mode en beauty industrie. Met dat in ons achterhoofd wilden we een lijst vol soundtracks van opkomend en nieuw talent creëren om zo bij de klant het ontdekkingsgevoel te realiseren.”

 
Aansluiten bij doelgroep
De link van emoties en muziek is natuurlijk al veel langer bekend, legt Rob Wood, dj en oprichter van Music Concierge uit. ,,Maar als je het op een doordachte manier samenstelt, net als je styling en licht in de winkel, kan het een geweldige tool zijn voor je merk.”

Zo zijn er restaurants die hun tafels meerdere keren op een avond willen verkopen. Uptempo muziek is dan een goede keuze. Daarbij geldt natuurlijk: smaken verschillen. De artiestkeuze voor de één, is niet zo geweldig voor de ander. Daarom valt en staat alles met een goede profielschets van je doelgroep, en niet alleen van je eigen wensen en merk.

 
Van wie is dat coole nummer?
Music consultancy Record-Play wordt al jaren ingezet voor merken als Sony, Reebok en Adidas. Voor het laatste merk, kreeg oprichter Daniël Cross de taak om de Adidas Original stores te voorzien van dé perfecte muziek. De doelgroep: millennials. Cross: ,,Bij het merk en de doelgroep passen geen klassiekers als Mariah Carrey of metal als Antrax. Voor iedere winkel zijn we op zoek gegaan naar dé nieuwste producers, artiesten en underground dj’s die bij de doelgroep nog onbekend waren.”

De Original stores zijn wereldwijd verspreid. In iedere stad werd gekeken naar de nieuwste en nog onbekende artiesten en daarmee konden afgemeten playlists per store worden samengesteld. Cross: ,,Het effect: klanten die speciaal de winkel in kwamen lopen, omdat ze benieuwd waren van wie dat coole nummer was.”

En dan maar hopen dat ze niet met lege handen naar buiten lopen.

Bron: BBC.com