Het ware verhaal achter logo's van automerken (2)

Het ware verhaal achter logo's van automerken (2)
0
0
28732

Een goed automerk logo blijkt doordrenkt met symboliek en occulte kennis. Of het nu om Peugeot, Alfa Romeo, Nissan of Volkswagen gaat. Verborgen wetenschap ‘hidden in plain sight’. Waarom? Om de kracht van het symbool te koppelen aan het merk of pure arrogantie? Ronald Bos beschrijft in twee delen het ware verhaal achter logo’s van automerken. Vandaag deel 2.

 
het logo van Peugeot

Iedereen herkent de leeuw als het logo van Peugeot. De leeuw wordt eindeloos in logo's, op vlaggen en in kunst afgebeeld en verwijst naar het sterrenbeeld Leo, de leeuw. Dit is de troon waarop Koning Leeuw (de Zon) in al zijn glorie heerst: de zomertijd van 21 juli t/m 21 augustus. De leeuw lijkt met z'n manen in alle opzichten op de Zon: goudkleurig, vurig vlammend, energiek en krachtig. De naam 'Augustus' bevat zelfs de letters 'Au', en dit staat niet voor niets voor het scheikundige element 'Goud'. Peugeot, Leo, dat rijmt. En als u het woord 'Le-o' goed bekijkt, ziet u de ronde cirkel van El, net zoals bij Lexus. De leeuw staat overigens naar links gericht en benadrukt daarmee de mannelijkheid van het merk. Leeuw staat voor leiderschap, voor koninklijk, voor pracht en praal, en dat is precies waar merken als Peugeot zich mee willen vergelijken.

 
De griffioen van Saab
De griffioen van Saab

Saab uit Zweden heeft ook een dier in het logo verwerkt. Het is een mythologisch dier, de 'Griffioen'. Veel mythologische dieren zijn niets anders dan combinaties van sterrenbeelden. U heeft vast wel eens gehoord van een 'Centaur' (Waterman/Boogschutter), 'Minotaurus' (Gemini/Taurus; Tweelingen/Stier), 'Chimera' (Leeuw, Steenbok en Schorpioen) en 'Sfinx' (Leeuw, Maagd). De griffioen heeft het lichaam van de Leeuw en de vleugels van de Adelaar (= de herrezen/opgeklommen Schorpioen). Saab koos juist deze combinatie uit, omdat Leeuw het element Vuur vertegenwoordigt en Schorpioen het element Water. Dit verklaart de kleuren Rood (Vuur) en Blauw (Water) in het logo. Rood/blauw, man/vrouw, geven/nemen, het is altijd de wisselwerking tussen tegenpolen die energie oplevert. Helaas heeft Saab zelf geen energie meer en ligt de autoproductie sinds 2014 stil.

 
Alfa Romeo en de slang
Alfa Romeo en de slang

Het Italiaanse Alfa Romeo heeft in vergelijking tot andere automerken een complexer logo met een interessante tweedeling. Links staat wederom het kruis, dat (her)kent u inmiddels. Rechts staat een interessante afbeelding: een mens die opgeslokt wordt door een slang of draak met daarboven geplaatst een kroon. Dit lijkt op het eerste gezicht een nogal afschrikwekkend beeld, maar de betekenis is duidelijk: de slang staat voor het lagere, dierlijke instinct. De 'lower mind' dat behoort tot de drie chakra's onder het hartchakra. In de sterren vinden we haar als het sterrenbeeld Serpens samen met Ophiuchus (de Slangendrager) in het indrukwekkende sterrenbeeld Schorpioen. In veel verhalen zien we verleidelijke slangen. Denk maar aan de rol die ze spelen in Adam&Eva/Moses, The Jungle Book en Harry Potter. Wanneer u zich overgeeft aan een losbandig leven (overdadige bevrediging van honger, dorst en sexuele verlangens) zal deze slang overwinnen en zich kronen. Het woord 'kroon' komt weer van 'Chronos', Saturnus. Uw tijd op Aarde zal er eerder op zitten…

Wanneer u echter, door aan de 7 chakra’s te werken, de slang weet te bedwingen (zoals in de parabel van Hercules, Joris en de Draak, Smaug uit Lord of the Rings (= Saturnus), verandert u de 7 Zonden in 7 Deugden. Het is ditmaal de Kundalini-slang die samen met positief en negatief geladen energie langs uw wervelkolom omhoog wervelt (zoals in Hermes’ ‘Caduceus’, niet te verwarren met de door medici gebruikte ‘esculaap’). De schat die de zevenkoppige draak bewaakte, is voor u: geestelijke vrijheid die zich in de kruin- of kroonchakra boven in uw hoofd bevindt. Dit wordt bereikt door activatie van uw pijnappelklier/voorhoofdchakra/intuïtie/Derde Oog. De Dood waarvoor de Schorpioen staat, betekent niets anders dan de dood van het Oude Ego en de verrijzenis van de Nieuwe Ik. Om die reden wordt het teken Schorpioen in verband gebracht met de Phoenix of Adelaar, twee andere symbolen die veelvuldig in logo’s opduiken.

 
Subaru en De Pleiaden
Subaru en De Pleiaden

Het woord ‘Subaru’ betekent ‘verenigd’ in het Japans. De Japanse autofabrikant Subaru haalde inspiratie uit het sterrenbeeld De Pleiaden, het Zevengesternte. De zeven dochters van de Griekse god Atlas; ‘de zes aanwezig, de zevende verborgen’ (astronomen zien er meestal zes, maar als u goed kijkt zijn het er zeven). Tegenwoordig schrijft men ook ‘Plejaden’, maar ik houd het bij ‘Pleiaden’. In de Kojiki en Manyosyu documenten (uit de 8e eeuw) stond dit sterrenbeeld bekend als ‘Mutsuraboshi’, wat ‘Zes sterren’ betekent. In India zijn ze verbonden met hun pleegkind, de oorlogsgod Kārttikeya (dit is uiteraard de planeet Mars). De Pleiaden bevinden zich aan de sterrenhemel in het sterrenbeeld Stier. Maar ze zijn dus ook verbonden met Mars in Ram. Wanneer we dit alles vergelijken met de positie van het menselijk lichaam in de cirkel, is het heel goed mogelijk dat deze sterrencluster met haar prachtige halo (gloed) ons Derde oog (= intuïtie) voorstelt tussen de cerebrum (Ram) en cerebellum (Stier)!

 
De rode zon van Nissan
De rode zon van Nissan

Vervolgens het logo van Nissan. Konden de ontwerpers niets beter bedenken dan een cirkel met een balk er overheen? Nee, ze hadden het niet duidelijker kunnen maken voor 'those who have eyes to see and ears to hear'. Het Japanse automerk Datsun ging in 1986 verder als Nissan, al worden de auto's in sommige landen nog steeds als Datsun verkocht. Bekijk goed de naam 'Datsun': Dat-Sun, de Zon. Die zien we in beide logo's duidelijk terug als de grote rode bol, de rijzende Zon. Nissan is volgens de joodse kalender/Thora de eerste maand van het godsdienstige nieuwe jaar en de zevende maand volgens de Misjna, de mondelinge leer. Nissan valt in maart/april, en laat dat 'toevallig' het moment zijn waarop het Licht (van de dag-uren) weer gaat overheersen over het Duister (de nachtelijke uren). Op de equinox van 21 maart kruist de Zon in zijn ronde baan de horizontale lijn van de evenaar. De machtige Zon wacht op zijn prachtige bruid (de eerste Volle Maan) en dat is het moment waarop de joden Pesach/Passover (ons Paasfeest) vieren. De Zon 'passeert over' de evenaar en het is weer lente. De cirkel van de rode Zon (want Mars heerst in Aries, de Ram), verrijst in de balk die de evenaar voorstelt: het logo van Nissan.

 
Dodge van Davidster naar Ram naar…
Dodge van Davidster naar Ram naar…

Dodge deed het tot 2012 minder subtiel dan Nissan, maar het concept waarnaar ze verwezen was overduidelijk: de Ram, de lente waarin de Zon het duel met de winter opnieuw gewonnen heeft. Het automerk wat in 1914 met een Davidster als logo begon, heeft tegenwoordig echter twee schuine strepen die de 'forever young attitude' moeten verbeelden. Die tekst is treffend voor de jaarlijks terugkerende lente. De rode Mars-kleur is ook gebleven, maar de symboliek van de twee strepen ontgaat mij eerlijk gezegd. Of zou Dodge van Ram overgestapt zijn naar Tweelingen?

 
De oneindigheid van Volkswagen
De oneindigheid van Volkswagen

De letter V en W zijn de 22e en 23e letters van het alfabet. 22 + 23 = 45. 4 + 5 = 9. Het logo van Volkswagen is ook nog eens een ‘Enneagram’ (het Griekse woord 'ennea' betekent negen), wat u waarschijnlijk kent als persoonlijkheidsmodel dat zich met bewust of onbewust gedrag bezighoudt. In het soefisme (de kern van de islam) gebruikte men het enneagram voor het beoefenen van goddelijke numerologie. Toch ontbreken er in het Volkswagen-logo een paar cruciale hoekpunten om het oorspronkelijke symbool compleet te maken. Bij Volkswagen ontbreken de hoekpunten 3, 6 en 9 die samen een perfecte driehoek vormen en staan voor de (goddelijke) drie-éénheid. De Servische uitvinder Nikola Tesla sprak zelfs de woorden: ,,If you only knew the magnificence of the 3, 6 and 9, then you would have a key to the universe.” De resterende cijfers kunnen als een eindeloos doorlopende lus (lemniscaat) gelezen worden: Volg de getallen 1-2-4-8-7-5 (= 9 bij elkaar opgeteld). Oneindigheid komt o.a. terug in de ‘reeks van verdubbeling’: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 25,6 512, 1024, enz. Wanneer we van alle getallen met dubbele cijfers de aparte cijfers bij elkaar optellen (16 = 1 + 6 = 7), dan wordt het patroon altijd 1-2-4-8-7-5-1-2-4-8-7-5-1-2-4-8-7-5… tot in oneindigheid. Samenvattend: Volkswagen vergelijkt zich graag met een symbool waaraan geen einde komt. Of: (het logo van) Volkswagen en de drie-eenheid maken de (goddelijke) cirkel compleet.

 
De boodschap is Zonneklaar
(Auto)merken gebruiken maar al te graag symboliek in hun logo, waarmee ze in negen van de tien gevallen verwijzen naar het goddelijke in de sterrenhemel 'Above' of naar het goddelijke in ons lichaam 'Below'. De 'Sun/Son of God' wordt sinds mensenheugenis vereerd of aanbeden als schenker van Leven, Licht en Liefde. Driemaal 'L'. Zonder de Zon hadden wij mensen geen leven op Aarde, geen body, spirit en soul. Datzelfde geldt voor (auto)merken. Als je je gaat vergelijken, doe dat dan met het hoogst mogelijke wat je kunt bedenken. Iedereen wil een held of winnaar zijn. Onoverwinnelijk, een beschermer en redder van de wereld. Om die reden zit de Zon in zoveel logo's verborgen. Maar u moet het wel weten te herkennen. In taal, afbeelding, karaktereigenschappen, de positie gedurende het jaar of dag, de overeenkomst met het menselijk lichaam of in relaties tot de Maan of andere 'wandering stars'. Want ook die zult u regelmatig terugzien in logo's die eerder voor u slechts gewoon logo's waren. Wanneer u voortaan naar logo's kijkt, zult u begrijpen wat ze werkelijk betekenen. Dat het niet alleen het verhaal achter het merk is, maar vooral het verhaal achter u zelf.
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft