Het ware verhaal achter logo’s van automerken (1)

Het ware verhaal achter logo’s van automerken (1)
658
Een goed automerk logo blijkt doordrenkt met symboliek en occulte kennis. Of het nu om BMW, Mercedes, Suzuki of Lexus gaat. Verborgen wetenschap ‘hidden in plain sight’. Waarom? Om de kracht van het symbool te koppelen aan het merk of uit pure arrogantie? Ronald Bos beschrijft in twee delen het ware verhaal achter logo’s van automerken.
 
In dit tweeluik zal ik logo's van bekende automerken uit de doeken doen. Op de websites van de merken zelf staat meestal in geuren en kleuren beschreven hoe het logo tot stand is gekomen. Ook zijn er talloze - meestal internationale en gerenommeerde - design websites waarop automerklogo's verklaard worden. ‘Automerklogo’s zijn iconisch, ze dragen de geest van het bedrijf uit, ze inspireren of dragen vertrouwen uit. Of ze symboliseren de geschiedenis van de auto-ontwerper zelf.’ Klinkt geloofwaardig allemaal en ik adviseer u eens te Googelen naar al die beschrijvingen. Maar het ware verhaal achter de logo's zal ik hier zo kort en bondig mogelijk aan u uitleggen.

 
Verborgen kennis
Een goed (automerk)logo is met zorg ontworpen. Dat bijna alle merken doordrenkt zijn met symboliek, betekent dat de afzender en/of ontwerper van het logo goed op de hoogte is van occulte (verborgen) kennis. Uiterst selecte groepen mensen  - denk hierbij aan Vrijmetselaars, Rozenkruisers, priesters, theosofen, illuminatie, broeder- en andere genootschappen - waren in het verleden altijd van mening dat bepaalde wetenschappen niet voor het gewone volk bestemd waren. Deze wetenschappen noemt men 'Esoterie'. In het diepste geheim werd, vaak door middel van rituelen, waardevolle kennis overgedragen en alleen ingewijden hadden toegang tot hogere kennisniveaus. Deze ingewijden bevinden zich tegenwoordig nog steeds in alle lagen van de bevolking en ook is de kennis nog springlevend. U moet alleen weten waar u het kunt vinden. In logo’s van automerken bijvoorbeeld!

 
BMW en het schaakbordHet BMW logo en het schaakbord

 
Het logo van BMW heeft als basis de vlag van de Duitse deelstaat Beieren; een blauw/wit schaakbord. Dat men trots is op de plaats van herkomst is begrijpelijk, maar waarom zou men de symboliek van een schaakbord in een logo verwerken? Het schaakbord vinden we als symbool veelvuldig terug in de Vrijmetselarij en is gekozen door de gelijkenis tussen het schaakspel en het leven. U heeft de vrije wil om binnen bepaalde grenzen keuzes te maken en hierbij spelen innerlijke aspecten (geestelijke conflicten) en externe strijd (alledaagse stress, lichamelijk welzijn en overleving) een rol. De lichte vlakken op het schaakbord (of in het BMW-logo) staan voor goede beslissingen, de donkere vlakken voor minder gelukkige. Daarnaast is er zoveel op het schaakbord ingezoomd dat er ook, wat BMW zelf verkondigt, een vliegtuigpropeller zichtbaar wordt. Toch zie ik hier duidelijk het kruis wat gevormd wordt door de twee equinoxen (lente- en herfstmarkering) en de twee solstices (zomer- en wintermarkering). De numerologische waarde van de letters B, M en W is trouwens 7.

 
Het kruis van Chevrolet
Het kruis van Chevrolet

 
Ook het logo van Chevrolet stelt een kruis voor. Wederom een verwijzing naar de vier belangrijke tijdstippen die de zon elk jaar passeert: de beginpunten van lente, zomer, herfst, winter. Hiervan zijn de vier windrichtingen (oost, zuid, west, noord) en de vier bloedgroepen (A, B, AB, O) afgeleid. Het kruis kent vier hoeken, wat weer een kubus vormt waarover ik de vorige keer schreef. Het kruis = een kubus = materie. En veel mensen zijn gek op materie.

 
Vleugels en het Derde Oog
Vleugels en het derde oog

 
De logo's van o.a. Mini Cooper, Bentley, Aston Martin en Chrysler lijken veel op elkaar en verbergen interessante wetenschap. We zien een centrum (cirkel) met de naam van het merk, geflankeerd door een linker- en een rechtervleugel. Dit beeldmerk komt niet zomaar uit de lucht vallen. In alle (oude) culturen is het symbool van de 'Gevleugelde Zonneschijf' bekend en door middel van mythen, sprookjes en religie worden er verhalen verteld over een god die door de lucht kan vliegen: de Zon (Above). Op lichamelijk niveau (Below) stelt dit een onderdeel in het hormoonstelsel onder uw grote hersenen (cerebrum) voor. De hersenvleugels aan het wiggebeen (= wordt hiermee een cherubijn bedoeld?) beschermen de tempel in uw hoofd, waarin zich o.a. de pijnappelklier bevindt. Deze klier speelt een cruciale rol bij intuïtieve bewustwording. Dit is wat de ronde cirkel in bovenstaande logo's voorstelt: intuïtie, ook wel het 'Derde Oog', 'Single Eye' of 'All Seeying Eye' genoemd.

 
Vleugels en het derde oog (2)

 
Pas wanneer beide hersenhelften in balans zijn kunt u objectief waarnemen, naar uw gevoel luisteren en daar rationeel naar handelen. Of zoals Boeddhisten het uitdrukken: de Middenweg volgen. Tegenwoordig zijn er groepen mensen die u op allerlei manieren misleiden door u te laten geloven dat dit 'Alziend Oog' voor het Kwaad staat, maar de enige reden waarom ze dit doen is om u ervan te weerhouden uw intuïtie te gebruiken. In Mattheus 6:22 leest u: 'The light of the body is the eye, if therefore thine eye be single (= het Derde Oog, de intuïtie), thy whole body shall be full of light'. Stelt u zich voor dat iedereen zijn ge-Zon-de verstand ging gebruiken, wat zou de wereld er dan prachtig uitzien! En de uitdrukking ‘In het land der blinden is Eenoog koning’ krijgt nu ook een diepere betekenis. Het totaalplaatje van de gevleugelde cirkel symboliseert dan ook de 'Vrije Wil', de geest die zijn hart volgt en zich heeft weten los te maken van Aardse materiële zaken.

 
Davidster vaak gebruikt
Davidster vaak gebruikt

 
Er zijn diverse merken die verwijzen naar de 'Davidster'/'Zegel van Solomon'; het symbool van (heilige) geometrische scheppingskracht. Mitsubitshi heeft drie rode ruitjes. Is dit gedaan om de mannelijkheid van het merk te accentueren, want de vrouwelijke tegenpool ontbreekt volledig. Mercedes mag dan wel een meisjesnaam zijn, de bekende drie-ster laat een opwaartse driehoek zien; de mannelijke, positieve, actieve kant van energie. Citroën doet er nog een schepje bovenop; twee chevrons (driehoekige figuren). Militaire rangen worden ook met dit soort 'mannelijke' figuren aangeduid. Gelukkig snapt Renault het beter: de Davidster is weliswaar uit elkaar getrokken, maar nog steeds zijn de twee elkaar aanvullende driehoeken duidelijk herkenbaar.

 
Lexus en God
Lexus en God

 
Lexus is sinds 1989 de naam van de luxedivisie van het Toyota-concern. De naam stamt af van het oud-Griekse 'λέξις' ‎(léxis), wat 'woord' betekent. En het 'woord' is in het latijn: 'logo'. Het logo van Lexus wordt gevormd door een enkele hoofdletter L in een cirkel. El of Al (uit de Semitische taal) is de oudste naam voor God. De hoofdletter 'L' verwijst naar de twaalfde letter uit het Hebreeuwse/Fenicische alfabet, genaamd Lamedh. Onze 'L' stelt figuratief het opgeheven mannelijk lid voor, daarom zien we in veel talen 'el/al' of 'le/la' als 'lidwoorden' terug. Hebreeuwse woorden als El, Elohim, Eloah (zie het verband met de 'Aloha'-groet) en het Arabische Al Illah (waar Allah van afstamt) stammen allemaal af van El/Al en verwijzen naar een goddelijke scheppingskracht. El/Al ziet u ook terug in woorden als: H-el-ios (de Zon), el-ectriciteit, int-el-ligentie, bijb-el, Bab-el, Isra-el, temp-el, kap-el, citad-el, kathedra-al, eng-el, evang-el-ie, el-ite, el-ectoraat, le-vitatie, el-an, el-egant, el-ement, el-ixer en roya-al (Roi/Koning God). En neem het Engelse 'vowel' (= klinker): vow (= erewoord) van El (=God). Het automerk Le-xus sluit zich hierbij aan en vergelijkt zich met z'n naam én logo met het allerhoogste.

 
Suzuki en Saturnus
Suzuki en Saturnus

 
Suzuki heeft ervoor gekozen om de eerste letter van zijn naam als beeldmerk te gebruiken. De letter 'S' is echter op zo'n manier vervormd, dat het precies in een zeshoek past. Gezien de rood/blauwe kleurstelling denkt u direct aan het symbool voor eenheid, de energiebron. Maar de zeshoek is ook de omtrek van een kubus, staat voor het vaste element 'Aarde' en is daardoor met Saturnus verbonden. Is de 'S' dan van Saturnus? Misschien voelt Suzuki zich verwant met de eigenschappen van deze grote reus.

 
Hidden in plain sight
U ziet het, u hoeft niet ver te zoeken, verborgen wetenschappen zijn 'hidden in plain sight'. Op een symbolische manier wordt de kennis u gewoon onder de neus gewreven. In architectuur, muziek, films, media, kleding en dus vooral in (automerk)logo's wordt veelvuldig gebruik gemaakt van verborgen symboliek. Waarom?

1) Om de waarde of spirituele kracht van het symbool te koppelen aan het merk;

2) Om kennis over te dragen of een signaal af te geven aan andere ingewijden;

3) Uit arrogantie: kijk ons eens meer weten dan u. U kijkt, maar ziet niets.

Dat het toepassen van symboliek in logo's goed werkt, ziet u terug in de populariteit en omzet van de betreffende merken. Een logo is een afbeelding. Kunt u zich nog mijn eerste artikel herinneren? Een afbeelding is een 'image', wat alles te maken heeft met 'imagination' en 'magic'. U zult zien dat één symbool vaak meerdere lagen van informatie kan bevatten en dat symboliek zowel positief als negatief gebruikt kan worden. Het blijkt niet uit te maken welke partij men kiest, succes is verzekerd.

 
In deel 2 vertel ik u meer!