Bureau bedenkt campagne rondom Blokker-medewerkers

Bureau bedenkt campagne rondom Blokker-medewerkers
11670

Bij Blokker moeten 2.000 medewerkers opstappen vanwege de grootschalige reorganisatie van de holdingmaatschappij. Het jonge bureau Marketing Schmarketing biedt een helpende hand..

 
Er is al veel geschreven over Blokker. De misstappen, dingen die ze beter niet hadden kunnen doen. De rebranding, mogelijke toekomstscenario’s. Of wat te denken van het nieuwe concept, geïnspireerd op de Bijenkorfs Dolle Dwaze Dagen. En dan zijn er nog de dingen die bedrijven wél kunnen leren van Blokker.

 
Een beetje positief nieuws rondom de winkelketen zou het imago wel ten goede komen, denkt ook Leroy Martin Duivenvoorden, medeoprichter van het jonge bedrijf Marketing Schmarketing uit Haarlem. Het bureau toog uit eigen initiatief een op het oog sympathieke campagne op voor de 2.000 Blokker-medewerkers die straks hun baan verliezen vanwege de reorganisatie. Onder de naam ‘De mensen van Blokker’ zet Marketing Schmarketing de medewerkers in de spotlights. Naar eigen zeggen omdat ,,Marketing Schmarketing houdt van Blokker! Echte mensen, echte winkels en echte ervaring.”

 
Loyaliteit
Het massaontslag bij Blokker zorgt voor veel onrust. Had Blokker eerder een reorganisatie ingezet, dan was het wellicht minder snel in de problemen gekomen. Desondanks spreekt er een grote mate van loyaliteit uit het feit dat naamgever Jaap Blokker die het concern tot vlak voor zijn overlijden in 2011 leidde, zijn personeel niet zomaar buiten de deur zette. Of, zoals merkenkenner Richard Otto in een blog op Frank News zegt: ,,Jaap Blokker was niet iemand die het mes in zijn eigen organisatie wilde zetten. Het huidige management staat verder af van de familiehistorie en maakt momenteel noodzakelijke keuzes om hard te reorganiseren.”

 
Loopbaansupport Detailhandel is in 2016 in het leven geroepen vanwege alle faillissementen in retailland. Branchevereniging Detailhandel heeft met betrokkenheid van onder meer de vakbonden FNV en CNV het hulpprogramma opgezet met het doel oud-medewerkers weer aan een baan helpen. Naar aanleiding van de reorganisatie bij Blokker is dit programma met een extra jaar verlengd.

 
Kijken naar merkwaarde
De actie van Marketing Schmarketing moet niet gezien worden als een vergelijkbaar initiatief als Loopbaansupport Detailhandel. ,,Wij vinden het zonde dat een bedrijf als Blokker zoveel negatieve kritiek krijgt. Zeker in een tijd, waarin al zoveel retailers in zwaar weer verkeren. Wij hebben gekeken naar Blokkers merkwaarde en de keten heeft een paar sterke troeven ten opzichte van een goedlopende retailer zoals Action: de kwaliteit van de producten, maar vooral ook van het advies. Wij willen #demensenvanblokker aan een nieuwe baan helpen, zodat deze ervaring niet verloren gaat”, aldus Duivenvoorden. 
Emmers vol ervaring
Het concept draait om’ ervaring’ en heeft een focus op mensen. ,,Als wij denken aan Blokker dan denken we aan ervaring en het juiste advies.” Op de speciale Facebook-pagina van het bureau is een voorbeeld te zien van de campagne die ze voorlopig nog zoveel mogelijk achter de schermen uitrollen. Een advertentie toont fictieve Sarah die ‘emmers vol ervaring’ heeft en op zoek is naar een nieuwe baan. In woord en beeld wordt zo het verhaal van een individuele medewerker verteld. Duivenvoorden: ,,Blokker heeft veel lokale Facebookpagina’s met veel volgers. Daar zou de campagne op geactiveerd kunnen worden om mensen snel aan een nieuwe baan te helpen. Wij roepen mensen op Facebook op om de medewerkers die hun baan verliezen te taggen en willen deze mensen inzetten voor de campagne”.

 
CV’s opmaken
Natuurlijk hoopt Marketing Schmarketing dat Blokker wat ziet in de conceptcampagne en het bureau uit Haarlem uiteindelijk inschakelt voor de uitvoering. “Wij zijn goed in storytelling en visuele branding. En dat is precies waar we de oud-Blokker-medewerkers mee kunnen helpen. Het opmaken van een cv, zorgen dat de werkzoekers goed gefotografeerd worden, dat het geheel mooi wordt opgemaakt én zorgen dat het wordt gedeeld op social media.”

 
,,Als Blokker zijn naam eraan verbindt, Zou dat het imago ten goede komen. Zo niet, dan gaan we het op kleinere schaal waarschijnlijk alsnog doorzetten.” Duivenvoorde heeft het concept begin juli opgestuurd naar Blokker, maar heeft tot nu toe een algemene reactie gehad. Frank.news zocht ook contact met Blokker, maar vond de woordvoerder niet bereikbaar voor een reactie.
Daags later ontving frank.news alsnog een schriftelijke reactie van Blokker, waarin het concern aangeeft collega’s vanzelfsprekend waar mogelijk te herplaatsen. ,,Ook heeft Blokker Holding een sociaal plan met de vakorganisatie afgesproken. Hiermee is een vangnet gecreëerd voor die collega’s die hun baan verliezen. Initiatieven van derden waarmee de betreffende medewerkers naar een nieuwe baan worden geholpen, worden vanzelfsprekend gewaardeerd. Aan het initiatief waaraan frank.news specifiek refereert, zullen wij echter geen medewerking verlenen."

 
Over de reorganisatie
Medio mei werd bekend dat Blokker Holding 200 winkels – voornamelijk Blokker en Marskramer – gaat sluiten, in een poging het bedrijf te reorganiseren. De andere formules (Leen Bakker, Intertoys, Maxi Toys, Xenos en Big Bazar) staan in de etalage. Het winkelconcern leed in 2016 een recordverlies van 180 miljoen euro. Door zich uitsluitend te richten op de winkelformule Blokker hoopt het bedrijf in de toekomst beter te kunnen inspelen op de consumentenbehoefte. De plannen betekenen naar schatting een baanverlies voor bijna 2.000 medewerkers van de holding.