De grote meneer van de Nederlandse radio stopt er (even) mee. Toch maar vragen aan ‘vriend van de show’ Jan-Willem Brüggenwirth, die bijna tien jaar ‘baas’ was van Evers, hoe het station nu verder moet. En wat gaat Evers eigenlijk doen?

 

Iedereen die wel eens naar de radio luistert kent Edwin Evers dus dat behoeft geen verdere introductie. Maar afgelopen week gingen alle alarmbellen overal af, want….de ongekroonde koning van de radio stopt ermee. Niet iets wat je in een dag beslist. Volgens Edwin is er een lange tijd overheen gegaan en heeft hij er goed over nagedacht en de knoop doorgehakt.

 

Uitslapen

Ik denk dat elke Nederlander snapt dat het best lekker is om weer eens uit te slapen. Een normaal leven met je vrienden en je partner. Na 21 jaar radio is een adempauze heel erg lekker en dat Radio 538 hem liever had ‘behouden’ spreekt voor zich. Het is de best beluisterde ochtendshow van het land. En waarom is hij zo belangrijk voor 538/Talpa? Als luisteraars ’s ochtends inschakelen op de ochtendenshow betekent het vaak dat ze blijven hangen de rest van de dag.  Dus begin je met Edwin dan ga je verder met de  middagshow van Coen en Sander.
Kijk naar Giel Belen. Je kunt ‘m te gek vinden of niet. Een ding doet hij goed, meer luisteraars brengen bij Veronica. Des te knapper dat je als Sky Radio zonder een ochtendshow tóch succesvol bent.

 

Stoelendans om de nieuwe man/vrouw

De stoelendans is gestart. Het marktaandeel van Radio 538 zal in 2019 zeker dalen als er verder niks gebeurt. Maar ik kan mij niet voorstellen dat Talpa gewoon toekijkt hoe het marktaandeel wegsmelt en daarmee dus de inkomsten. Wat zijn de opties? Frank Dane is al de vaste vervanger en doet dat goed; hij is echt, heeft humor, houdt van muziek en gekkigheid.

En je betaalt nog niet de hoofdprijs, maar da’s dan mooi meegenomen. Het gaat er met name over of iemand achter de microfoon erg likeable is bij het grote publiek, weet waar hij over praat en goed is voorbereid. En dat hij ook kritisch durft te zijn als dat nodig is. Dan hebben we Gerard Ekdom, een fijne dj die door veel mensen als erg aardig wordt gezien. Dat komt natuurlijk ook door zijn format; veel muziek en een beetje kletsen. Ik denk dat je daarmee naar de toekomst geen oplossing hebt. Korte termijngewin.

 

Coen & Sander worden het niet

En hoe zit het dan met Coen en Sander? Misschien hadden ze er zelf op gehoopt, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen: maf en leuk vooral voor een jongere groep luisteraars. Mensen hebben in de ochtend geen zin in gebral, in kinderachtige grappen. Voor iemand van 25 jaar is dat prima, maar de gemiddelde radioluisteraar van 40 jaar zit daar niet meer op te wachten. Okay ook voor de huiswerkmakende jeugd. Dus jammer jongens, maar jullie worden het niet.

 

Laat Giel Beelen maar lekker rommelen

En dan hebben we nog Giel Beelen. Laat die maar lekker rommelen op Veronica, dat heeft een ander publiek. Polariserend en eigenlijk niet geschikt voor een Radio 538 ochtendshow. En dan hebben we de mogelijkheden wel gehad. Dus als je het aan mij vraagt is Frank de gedoodverfde opvolger en dat heeft hij verdiend. Hij heeft niet voor niets de afgelopen twee jaar als de vervanger van Edwin opgetreden.

 

Klein tipje voor 3FM

Dan nog een klein tipje voor 3FM waar niemand zit die naar 538 zou kunnen overstappen. Maar er zitten ook steeds minder luisteraars. Hoe zou dat toch komen?  De weg kwijt in de keuze tussen het maken van traditionele of echte innovatieve radio. Ik zou gaan voor het laatste en die dure zender waar FM nog op te horen is doorschuiven naar NPO Radio 5. En 3FM kan dan eindelijk doen wat het al lang had moeten doen; muziek, entertainment en veel aandacht voor alles wat er op social in Nederland en daarbuiten gebeurt met muziek. Veel content door luisteraars zelf gegenereerd, veel live En zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Wat gaat Edwin Evers eigenlijk doen?

Toch nog even terug naar Radio 538. Ik heb aangegeven wat er kan gaan gebeuren de komende tijd. Maar waar is – in die hele discussie – onze hoofdpersoon gebleven? Hij gaf duidelijk aan niet met radio te willen stoppen. Dus het lijkt een sabbatical te worden. Maar wat gaat er over een jaar gebeuren? Toch weer op de radio, maar dan een christelijker tijdstip, een middag- of een lunchshow? Het kan van alles zijn. Wat ook kan is dat Edwin een online station gaat beginnen. Bereik is er meer dan genoeg, geen ingewikkelde FM-technieken en dat kan natuurlijk ook met beeld erbij. Een soort Boulevard misschien.

Dus we zijn er nog niet. We hebben nog niet alles gehoord………….

 

Jan-Willem Brüggenwirth was van 2004 tot 2013 directeur van de 538Groep.  Daarna was hij Director ILP World Wide bij Brand Loyalty. Inmiddels is hij werkzaam bij direct-marketingbureau ‘de creatieve directie’. Oorspronkelijk komt Brüggenwirth trouwens uit de reclamewereld.

Pin It on Pinterest

Shares