Soms maken merken het erg bont met gezondheidsclaims die ze niet waar kunnen maken. Maar de Advertising Standards Authority (ASA) weigert twee klachten te honoreren die tegen energydrankjesmaker Red Bull waren ingediend vanwege de mogelijke valse gezondheidsclaims achter de slogan ‘Red Bull geeft je vleugels’.

 

De ASA ontving over twee verschillende Red Bull spotjes uit oktober 2017 een klacht en besloot de zaak te onderzoeken. In de eerste reclame schaakt een man tegen een robot. De robot vertelt met zijn robotstem dat zijn tegenstander geen schijn van kans tegen hem maakt, omdat hij ‘90 miljoen stappen vooruit denkt’. Dan trekt de man een blikje Red Bull open. ,,Not fair! Not fair!”, blijft de robot dan herhalen. Vervolgens verschijnt de slogan van Red Bull in beeld: ‘Red Bull gives you wiiings’.

 

In het andere spotje zitten twee mobiele telefoons op een bankje in een winters park. Ze beklagen zich over het feit dat ze verlaten zijn door hun eigenaren, die hun smartphones en social media inruilden voor echte vriendschap, beweging en frisse lucht. De ene telefoon zegt: ,,We hadden die Red Bull moeten stoppen – het vitaliseert lichaam en geest”. De spot eindigt met Red Bulls slogan.

 

Red Bull verklaart dat de commercials ‘humoristisch en fantasievol’ bedoeld zijn. Ze werden allebei onderzocht door de ASA, omdat ze volgens de klachten mensen laten geloven dat Red Bull een positief effect zou hebben op lichaams- en hersenfuncties, en omdat het bedrijf gezondheidsclaims zou maken zonder autorisatie van het bevoegde gezag.

Volgens Red Bull is de slogan ‘Red Bull gives you wiiings’ duidelijk niet bedoeld om letterlijk te worden genomen door consumenten en daar bestaat volgens het bedrijf ook geen twijfel over bij kijkers van de commercial. De ASA ging hierin mee en concludeert dat de Red Bull geen gezondheidsclaims maakt in de commercials.

Logisch, zou je zeggen, maar toch kreeg Red Bull eerder, in 2014, wél een miljoenenboete opgelegd in een soortgelijke zaak in de Verenigde Staten. Het energiedrankjesbedrijf moest toen 13 miljoen dollar betalen aan Amerikaanse consumenten, omdat de originele tagline, waarin ‘wings’ op de normale manier gespeld was, zou suggereren dat mensen van het drankje een fysieke en mentale boost zouden krijgen.

Pin It on Pinterest

Shares