De Britse winkel-voor-onderweg ‘Pret á Manger’ gaf klanten al korting als zij hun eigen mok meenamen en die korting wordt per 1 januari verdubbeld. ‘Pret’ wil iets bijdragen aan het tegengaan van de gigantische hoeveelheid afval die wij produceren en doet dit door goed gedrag te belonen. Een soort positief opvoeden van consumenten dus. En dat goede gedrag wordt nu nog meer beloond: van een korting van 25 naar 50 pence voor klanten die gebruikmaken van herbruikbare mokken.

CEO Clive Schlee zegt dat het bedrijf heeft overwogen om klanten te laten betalen voor een papieren wegwerpbekertje om iets te doen aan de 2,5 miljard koffiebekertjes die ieder jaar worden weggegooid in het Verenigd Koninkrijk. Maar het bedrijf kwam tot het inzicht dat dit ‘tegen hun instincten inging’. In plaats van straffen van slecht gedrag kiest Pret er dus voor om gewenst gedrag te stimuleren en ,,genereus te zijn voor onze consumenten in plaats van hen te belasten”. Het bedrijf moet nog afwachten wat het effect is van de korting.

Die koffiebekertjes waarin je je koffie-to-go op de meeste plekken geserveerd krijgt, hebben het grote voordeel dat ze niet alleen verpakking, maar ook reclame zijn. Die marketinguitingen wil Pret niet missen en dus werkt de koffietent aan eigen herbruikbare mokken. Pret hoopt ‘later in 2018’ met een ‘goed ontworpen herbruikbare mok’ te komen en onderzoekt daarnaast de mogelijkheid om koffie die ter plekke in een van de Pret a Manger-winkels wordt genuttigd, vaker in een gewoon porseleinen kopje te serveren.

Pin It on Pinterest

Shares