Facebooks algoritmes gaan schatten hoeveel tijd een webpagina nodig heeft om te laden in de mobiele app en deze informatie gebruiken bij het bepalen van de ranking binnen de nieuwsfeeds. Trage websites die veel tijd nodig hebben om te laden, komen zo op een lagere plaats binnen bij gebruikers. De maatregel lijkt merken en publishers richting het gebruik van Facebooks eigen Instant Articles te dirigeren.

Facebook zegt zelf over de maatregel die ‘ergens de komende maanden geïmplementeerd zal worden’: ,,Factoren als iemands huidige netwerkverbinding en de algemene snelheid van de opgevraagde webpagina zullen worden meegewogen. Als er signalen zijn dat de webpagina snel zal laden, zou de link naar deze webpagina hoger in je feed kunnen eindigen.

Net als in 2010, toen Google de laadsnelheid van websites ging meewegen bij de ranking binnen de zoekresultaten, zullen veel trage websites hun bereik zien dalen. Minder mensen zullen hen via Facebook weten te vinden en op hun berichten klikken. Facebook publiceerde zelf een ‘best practices’ gids met tips en tricks voor website-eigenaren om de laadtijd van webpagina’s te verkorten.

Een andere oplossing voor sites om toch hoog in de nieuwsfeeds te blijven staan, is om gebruik te gaan maken van Facebooks eigen format Instant Articles. Niet geheel toevallig laden deze berichten razendsnel en zijn ze mobielvriendelijk, waardoor ze ongetwijfeld wél bovenaan de feed van gebruikers zullen eindigen.

Pin It on Pinterest

Shares