Facebook lijkt wereldwijd onmisbaar. Iets wat Mark Zuckerberg twaalf jaar geleden nooit had kunnen voorzien. Maar waar gebruiken we het platform voor? Welke ‘Reactions’ gebruiken we? En zouden we nog zonder Facebook (en ‘de rest’) kunnen? Frank.news onderzocht het in samenwerking met Vostradamus.

 

Onderzoeksbureau Vostradamus deed exclusief voor frank.news onderzoek onder rium 1000 respondenten naar het gebruik van Facebook in Nederland. Oftewel: het grote waarvoor-gebruiken-we-facebook-onderzoek. Als we kijken naar het algemene gebruik, zien we dat een kleine driekwart van de Nederlanders Facebook gebruikt. Deze groep bestaat uit ongeveer net zoveel mannen als vrouwen. In het opleidingsniveau zit een groter verschil: 69% van de Nederlandse Facebook-gebruikers heeft een lage opleiding genoten. Verder is 60% van de gebruikers jonger dan vijftig jaar. Meer dan de helft van de Nederlanders gebruikt Facebook meerdere keren per dag. 21% Van de gebruikers kijkt één keer per dag op het sociale medium.

frank.news/Frank.news onderzoekt: waar gebruiken we Facebook voor?
Shares

Sociaal gebruik

De grootste reden voor het gebruik van Facebook voor de Nederlandse gebruiker, is op de hoogte blijven van nieuws van vrienden (74%). Robert-Jan Mast houdt zich als professional bezig met community management, content marketing en social media: ,,Opvallend is dat de 5 voornaamste redenen voor het gebruik van Facebook allemaal met het sociale aspect te maken hebben. Een mooi gegeven, aangezien het sociale medium ook zo bedoeld is. Mensen willen een connectie met mensen maken. En Facebook gaat nog steeds om meer dan logo’s en merken liken.”

 

Nieuwsfeed

Een klein deel van Nederlanders (9%) gebruikt het sociale medium als nieuwsfeed. Deze groep zal volgens Mast alleen maar groter worden: ,,Twitter wordt nog steeds veel als nieuwsbron gebruikt. Bij een ramp, crisis of event zie je daar vaak de eerste informatie hierover verschijnen. Maar de grenzen vervagen: mensen denken niet meer zo in hokjes, als het gaat om het gebruik van social media. Het wordt niet alleen meer strikt voor privé of voor zakelijke doeleinden gebruikt. Facebook dient steeds meer als nieuwsfeed, en die ontwikkeling zal de komende tijd alleen maar verder doorzetten.” Verschillende media spelen hier handig op in, volgens Mast: ,,Je ziet het bijvoorbeeld aan de die zich op verschillende sociale media als Facebook, Instagram en Snapchat bevindt, en zich daarbij goed aanpast aan ieder medium en haar doelgroep.” Over deze succesvolle aanpak van de NOS schreven wij al eerder.

 

Liken boven Love

Begin dit jaar werden de nieuwe Facebook reactions geïntroduceerd. De Like-button alleen bood niet voldoende om op elke post op een gepaste manier te reageren, zo was de beredenering van Facebook. Toch blijkt uit het onderzoek van Vostradamus dat de Like-button nog altijd met 70% het populairste is. Slechts 13% van de ondervraagden kiest voor de Love-button, en 11% gebruik de ‘haha’-reaction, waarvan 69% mannen. Mast: ,,Dit is vooral te verklaren door het feit dat de Like-button simpelweg vanuit een eerste wordt aangeklikt door gebruikers. Om een van de nieuwe reactions te gebruiken, moet je alweer twee handelingen meer uitvoeren. Daarbij denk ik ook dat het te maken heeft met een stukje gewenning. De nieuwe reactions moeten nog in ons systeem komen.”

 

‘Ads zijn irritant’

Minder goed nieuws voor de merken die al hun geld in Facebook ads stoppen; 88% van de respondenten uit ons onderzoek geeft aan niet eerder geneigd te zijn om producten te kopen na het zien van een advertentie op het sociale medium. “De kanttekening hierbij is natuurlijk wel dat veel mensen denken hier niet vatbaar voor te zijn, terwijl dit onbewust wel degelijk het geval is.”, legt Mast uit. Verder vindt de helft van de gebruikers de ads ‘irritant’ tot ‘erg irritant’. Van de 7% die de advertenties ‘tamelijk leuk’ vindt, is meer dan de helft man. “Het belangrijkste voor een merk is dat je via social media een relatie probeert op te bouwen met je doelgroep, dus ook via Facebook. Zo kan je ervoor zorgen dat je continu top of mind blijft. Of dit nu om lokale bedrijven of grote merken gaat.”, aldus Mast.

frank.news/Frank.news onderzoekt: waar gebruiken we Facebook voor?
Shares

frank.news/Frank.news onderzoekt: waar gebruiken we Facebook voor?
Shares

Leven zonder social media

40% Van de Nederlanders geeft aan zich een leven zonder social media voor te kunnen stellen. Erg opvallend, ook volgens Mast: ,,Ik had verwacht dat dit percentage veel lager zou liggen. Helemaal als je vervolgens ziet dat WhatsApp het meest wordt gemist.” Met 50% is WhatsApp populairder dan Facebook, dat een tweede plek inneemt. Gevolgd door YouTube, Instagram, Twitter en Snapchat. “Er komen steeds meer kanalen bij en er verdwijnen er ook weer. Een blijvertje lijkt Snapchat. Ook kopieert Facebook veel van de features van andere kanalen, met name van Snapchat. Verder valt op dat in de top 5 alleen al drie Facebook-bedrijven genoemd worden, dat doen ze goed.”

Als we deze cijfers vergelijken met het Newcom-onderzoek van begin dit jaar over social media-gebruik valt op dat LinkedIn en Google+ daar nog in de top 6 voorkomen, en in dit recente onderzoek van frank.news de top 10 maar net halen. Als we alleen naar Facebook kijken, komt ook uit het Newcom-onderzoek naar voren dat Facebook met 9,6 miljoen gebruikers na WhatsApp (9,8 miljoen) een tweede plek inneemt.

 

 

Pin It on Pinterest

Shares