Als we in Nederland meer geld willen verdienen aan fans van bepaalde sporten of clubs, dan moeten er stappen gemaakt worden. Ga naar de consument in plaats van afwachten tot de consument naar je toe komt. En leer van de Amerikaanse grootmeesters.

 

De feestdagen zijn weer achter de rug en dat betekent dat veel Amerikaanse sportfans met kerst iets van hun favoriete sportclub gekregen hebben: een muts, sjaal of trui tegen de kou. Of een sweater waarop groot het logo van hun team prijkt. Een groot verschil tussen ons en de Amerikanen: die laatsten zetten alles op alles om de consument lekker te maken, door producten aan te bieden die inspelen op gebeurtenissen of thema’s.

 

De vergelijkingen en verschillen tussen Nederland en Amerika zijn een regelmatig terugkerend onderwerp als het op sportmarketing aankomt. De Nederlandse consument wordt te weinig lekker gemaakt om mee te gaan in de hype van bijvoorbeeld een kampioenschap, de aankomende kerstdagen of Valentijnsdag. Allemaal aanleidingen die in de States optimaal benut worden om extra geld te verdienen.

 

Merchandise met een luchtje

Nog steeds staan we ervan te kijken als een Paul Pogba, de Franse stervoetballer, voor ruim honderd miljoen euro naar Manchester United vertrekt. Ondertussen is dit bedrag al terugverdiend met de verkoop van officiële shirts van de club waar zijn naam op prijkt. Real Madrid maakte er tot een aantal jaren terug zelfs hun businessmodel van: dure spelers – galacticos – kopen. Het verwijt dat ze kregen: het gaat deze clubs meer om de verkoop van t-shirts, dan om de sportieve prestaties. Maar er kwam wel ontzettend veel geld binnen.

 

Amerika pakt wel uit

Op het gebied van merchandise houdt het hier wel een beetje op bij een sjaaltje, shirt of pet van je favoriete club. Die haal je als fan aan het begin van het seizoen en daarmee basta. Kijk naar de Verenigde Staten en je ziet dat elke gelegenheid aangegrepen wordt om iets unieks te introduceren. Zij bieden merchandise aan én adverteren ermee op de sportwebsites. Heeft een club zich gekwalificeerd voor de play-offs, dan zijn er items (shirts, tenues, petten, sokken, koffiemokken, etc.) te koop om dit te vieren. Wordt een club kampioen? Dan is er geen houden aan met de merchandise die de markt op wordt geslingerd. Tijdens de kerstdagen zijn speciale, gehaakte kersttruien beschikbaar van alle Amerikaanse sportclubs die worden gepromoot met slogans als “So ugly, they’re pretty”. Het perfecte item om vader, moeder, vriend of vriendin cadeau te doen tijdens de koude wintermaanden.

 

Consumenten triggeren

De crux zit hem erin om fans te bedienen en te overspoelen met goodies van zijn of haar club. Inspelen op gebeurtennissen die impact hebben of thema’s met een korte, geconcentreerde spanningsboog. Vooropgesteld dat merchandise bedoeld is om de liefde voor een club te vieren en aan de buitenwereld te tonen. Die kop koffie in de ochtend smaakt net iets lekker door die uit een mok van je favoriete team te drinken, als je het mij vraagt. Die gekke trui die je als grote verrassing opgestuurd krijgt van een oom of tante, laat die dan van het team zijn waarvan je al je leven lang supporter bent.

 

Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het kan samengaan: extra inkomsten genereren én binding tussen club en supporter creëren die ten gunste komt van het bedrijf, de instelling en/of de club. Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden, er zijn al legio voorbeelden uit Amerika die ons laten zien wat er mogelijk is om met merchandise extra inkomsten te genereren.

Pin It on Pinterest

Shares