Uit onderzoek van de Stanford University onder 7804 Amerikaanse middelbare scholieren en studenten blijkt dat de meeste jongeren het verschil tussen echte nieuwsberichten en een advertentie of nepnieuws niet herkennen.

 

Maar ook in Nederland is dit een groot probleem, zeggen Nederlandse onderzoekers. Tegen de NOS zegt hoogleraar mediapsychologie Elly Konijn van de VU: ,,Het onderdeel van de hersenen dat reflecteert op het waarheidsgehalte van een bericht is bij jongeren nog in ontwikkeling. Ze weten wel dat non-nieuws bestaat, maar kunnen het niet goed inschatten.’’

 

Konijn deed zelf ook onderzoek naar de invloed van emotie op het inschatten van geloofwaardigheid van de media. Het blijkt dat mensen van alle leeftijden zich laten sturen door hun emoties en daarna bepalen of ze iets geloven. Toch bleken jongeren daar gevoeliger voor dan volwassen. Dat nepnieuws op kanalen als Facebook een probleem is, blijkt ook wel uit de maatregelen die het bedrijf zelf wil nemen. Facebook gaat steeds meer werken met robots en kunstmatige intelligentie om deze nepberichten uit haar netwerk te filteren.

Pin It on Pinterest

Shares