Uber verdedigt vanaf vandaag zijn business model tegenover Europa’s hoogste gerechtshof, waarin het zegt dat zijn service het makkelijker heeft gemaakt voor mensen om te reizen. Daarbij verdedigen ze ook dat strengere regelgeving die het voor andere startups onmogelijk maakt om succesvol te worden of blijven.

 

Uber, dat zijn diensten de afgelopen vijf jaar uitbreidde in Europa, staat onder vuur door klachten van reguliere taxidiensten en een aantal Europese landen omdat het niet is gebonden aan strenge lokale vergunningen en veiligheidsregels die gelden voor sommige van zijn concurrenten.

 

Door het ontstaan van UberPOP in 2014 ziet het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) de service Uber als een transportbedrijf in plaats van een digitale service. Hierdoor verandert de regelgeving inzake vergunningen, verzekeringen en veiligheid, met mogelijke domino-effecten op andere startups zoals Airbnb en Deliveroo. Een negatieve uitspraak heeft ook effect op de inspanningen van de Europese Commissie om e-commerce – een sector waar de EU nog altijd achterblijft vergeleken bij Azië en de VS – te stimuleren als het gaat om economische groei en het creëren van banen.

 

Een adviseur van het HvJEU verwacht de komende maanden een eerste niet-bindend advies uit te spreken voordat de rechters hun uitspraak doen. Een zaak om zeker in de gaten te houden!

 

Pin It on Pinterest

Shares