Het is inmiddels alweer 5 jaar geleden sinds de alcoholbranche zichzelf beperkt als het gaat om marketinguitingen op social media.

 

Uit onderzoek van R2 Research blijkt dat deze maatregelen de jongeren onder de 18 jaar goed beschermen. Slechts 1,5% van hen wordt via social media uitingen bereikt door de alcoholbranche. Peter de Wolf, directeur STIVA: ,,We zijn blij met deze uitkomsten. Het is een steun in de rug dat de maatregelen die we onszelf 5 jaar geleden oplegde effectief zijn.”

Alcoholmarketing via social media is bedoeld voor 18-plussers. Uit het onderzoek blijkt dat de overige 98,5% van de 18-plussers inderdaad reclameuitingen via social media te zien krijgt als het om alcoholreclame gaat. Voor het onderzoek zijn de social media uitingen van negen drankmerken handmatig bestudeerd op Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest. Hierdoor is zo veel mogelijk informatie gebruikt om een zo goed mogelijke inschatting te maken van de leeftijd van reageerders. Dit is overigens het eerste en enige onderzoek waarbij is gekeken naar het daadwerkelijke bereik onder minderjarigen van alcoholmarketing via social media in Nederland.

Uit de laatste cijfers van de Nationale Drug Monitor (NDM) blijkt dat scholieren steeds minder alcohol drinken. ,,Gelukkig drinken jongeren steeds minder en beginnen ze later met drinken. Toch blijft de beeldvorming dat het niet gaat met jongeren en alcohol hardnekkig. Net als de beeldvorming dat reclame via social media het wilde westen is. Gelukkig zien we aan de feiten dat jongeren steeds minder drinken en dat ook alcoholmarketing via social media die mensen bereikt waar het voor bedoeld is,” aldus De Wolf.

Pin It on Pinterest

Shares