RUBRIEK FRANKY

 

In de rubriek Franky beschrijven redacteuren van Frank.news hun eigen, persoonlijke media-ervaring of -ergernis. Vandaag: Lianne Kooistra over oneindig herhaalde online advertenties, de beste reclame voor adblockers.

 

Een brakke zondagmiddag wil ik eens in de zoveel tijd nog wel eens verkwanselen aan het online terugkijken van een complete MTV-serie, waar je normaliter liever niet in gezelschap voor uitkomt. Maar soms zijn alle omstandigheden daar: even geen zin in het lineaire tv-aanbod en in een ‘in between Netflix-series’–status. Dan ontstaat de behoefte aan een dosis makkelijke wegkijk digitale diarree. Zo zou je het misschien het beste kunnen omschrijven. Met beschaamrode kaken geef ik ruiterlijk toe: ik geniet op zo’n dag van de excessen van de zonnebankoranje Georgies uit ‘Georgie Shore’, de bitch fights in ‘Ex on the Beach’ en de queeste van de bicurious Amy in ‘Faking it’.

 

Laatst besloot ik weer eens zo’n lazy sunday te houden. Hangend met de laptop op schoot, tunede ik in op de videosectie van MTV. De afleveringen zijn op de site van MTV helaas alleen opgesplitst in soms wel 8 losse video’s van 5 minuten te bekijken. Bij de eerste video startte ook gelijk ‘ad 1 of 1’.  Concertbeelden van Lukas Graham die delen van zijn hit ‘7 years’ zingt. Een hit die ik na een middag ‘MTV-bingen’ niet meer kan horen. Want voorafgaand aan bijna elke losse video was daar weer de pre-roll, waarin ik de zanger weer datzelfde nummer moest horen zingen. Na 4 afleveringen Geordie Shore heb ik die advertentie welgeteld 23 keer(!) bekeken.  Geen verdere toelichting waaróm ik dit telkens te zien krijg. Aan het einde van de advertentie verscheen bij wijze van call-to-action een URL in beeld van een website die ook onderdeel is van MTV. Toen ik de site mtv.push.tv (bij het schrijven van dit stukje) bezocht, ontdekte ik dat ze daar een hele maand hebben gewijd aan deze artiest. Oké, nou, gefeliciteerd. Waarvan akte.

 

Het zijn dit soort achterhaalde, irritatie-opwekkende online advertentiepraktijken die ervoor zorgen dat kijkers massaal aan de adblockers gaan. Wat hier overigens niks uithaalde. Waarom geen afwisseling? De pre-rolls van MTV zijn weliswaar kort en bevatten maar 1 enkele advertentie, maar als ik dan toch reclame moet kijken, zie ik liever telkens wat anders. Waarom ook niet hier een skipable pre-roll met wisselende content,  zoals YouTube inmiddels al jaren doet? Ik ben er in elk geval klaar mee, terug naar Netflix dan maar weer. Tv-kijken doe ik wel voor mijn lol, hoor.

frank.news
Shares

Pin It on Pinterest

Shares